About Katia Segers

Katia Segers (Aalst, 11 juni 1967) is geboren en getogen Liedekerkenaar. Na haar humaniora aan het Koninklijk Atheneum Denderleeuw trok ze in 1985 naar de Vrije Universiteit Brussel om er Communicatiewetenschappen te studeren. Omdat ze sinds haar 15de de operamicrobe hevig te pakken had, werkte ze na een stage in de Munt, parallel met haar laatstejaarsstudies bij Gerard Mortier in de Muntschouwburg, maar uiteindelijk koos ze voor een aanstelling als assistent aan de VUB. Ze doctoreerde er in 1998 op een proefschrift over cultuursponsoring en werd in datzelfde jaar docent aan de vakgroep Communicatiewetenschappen. Momenteel is ze hoofddocent Communicatiewetenschappen aan de VUB, co-directeur van het onderzoekscentrum CEMESO (Centre for Studies on Media and Culture) en voorzitter van het Kunstenplatform van de Universitaire Associatie Brussel. Aan de Universiteit Antwerpen doceerde ze van 2011 tot 2014 creatieve industrieën in de Master Cultuurmanagement.

Met haar expertise was ze - tot haar verkiezing als Vlaams Volksvertegenwoordiger op 25 mei en aanduiding als deelstaatssenator – een veelgevraagd lid voor expertencommissies en –raden.  Ze was voorzitter van de Vlaamse Regulator voor de Media en ondervoorzitter van de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland. Gedurende 15 jaar zetelde ze in  de Raad van Bestuur van de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, en ze was jarenlang lid van de expertencommissie Overheidscommunicatie van het Vlaams Parlement.

Na haar ‘Brusselse jaren’ in hartje Brussel en Laken, keerde Katia Segers – intussen met haar gezin – terug naar Liedekerke in 2002. Ze trad er in de voetsporen van haar Russische grootmoeder en vader en engageerde zich in de politiek: in 2006 werd ze gemeenteraadslid voor sp.a. Van 1 januari 2013 tot 1 juli 2014 was ze schepen van Cultuur, Communicatie, Kunstonderwijs, Gemeenschapscentrum, Bibliotheek en Speelpleinen. Ze diende – met pijn in het hart -  ontslag te nemen wegens de wettelijke onverenigbaarheid tussen een lokaal uitvoerend mandaat en het mandaat van senator. Ze blijft als lid van de Liedekerkse Gemeenteraad evenwel alle lokale aangelegenheden opvolgen. 

Zij is gehuwd met Francis Maes, hoofddocent musicologie aan de Universiteit Gent en specialist van de Russische muziek. Samen proberen ze hun drie zonen Anton (1998), Michael (2000) en Isaac (2004) op te voeden.