About Yamila Idrissi

Yamila Idrissi (°1968) is advocate en Vlaams parlementslid voor sp.a in Brussel. Ze legt zich vooral toe op dossiers rond kunst en cultuur, Brussel, samenleving en stedelijkheid. Idrissi is de initiatiefneemster van de campagne rond het MAK – Museum aan het Kanaal en woont in het centrum van Brussel, op de grens met Molenbeek.

Idrissi kwam als eenjarig meisje met haar ouders vanuit Marokko naar Mechelen. Op heel jonge leeftijd al was Idrissi bruggenbouwer tussen haar analfabete ouders en de Belgische en Vlaamse samenleving. Hoewel haar toekomst volgens de directrice van haar lagere school in Snit en Naad lag, kwam Yamila Idrissi rechten studeren in Brussel, ze bleef hier plakken en werd verliefd op deze stad.

Na haar rechtenstudies ging Yamila Idrissi werken aan de Brusselse balie, en besloot ze lotgenotes te helpen. Ze werd voorzitster van het Steunpunt voor Allochtone Meisjes en Vrouwen (nu Ella vzw) en hielp het Vlaams Marokkaans Culturenhuis Daarkom uit de grond stampen. Over haar strijd om gelijke kansen schreef Idrissi samen met Tessa Vermeiren het boek Kif-Kif dat in 2007 de prijs voor klare taal van het weekblad Wablieft kreeg. In juni 2009 werd ze als eerste lijsttrekster van Marokkaanse origine in België verkozen voor het Vlaams Parlement, waar ze nu nog steeds zetelt voor de sp.a.

Idrissi pleit sinds de sluiting van de vleugel voor Moderne Kunst van het KMSKB in januari 2011, vurig voor de komst van een Museum voor moderne en hedendaagse kunst langs het kanaal in Brussel. In 2013 voerde ze samen met een 150-tal Brusselaars uit de culturele en politieke wereld actief campagne voor een MAK, een Museum aan het Kanaal, en hielp zo het draagvlak mee vergroten. Met succes, want begin mei 2014 sloot het Brussels Gewest een voorakkoord met de eigenaars van de Citroëngarage aan Sainctelettesquare om daar het langverwachte museum te vestigen. Alle info vindt u op: www.makbrussel.be.

Yamila Idrissi • yamila.idrissi@vlaamsparlement.be  •