Standpunt: de kerntaak van een bank is geld lenen en ontlenen. Met het geld van de mensen mogen geen risico's genomen worden

De kerntaak van een bank is lenen en ontlenen. Dat moet haar focus zijn. Banken moeten plaatsen zijn waar het spaargeld van mensen veilig is en iets opbrengt, waar bankverrichtingen goedkoop zijn en krediet wordt gegeven aan gezinnen, ondernemingen, en overheden om te investeren in de échte economie. Met het spaargeld van de mensen mogen banken geen risico’s nemen.

We hebben gezien waar de arrogantie en het risicogedrag van de grote banken ons gebracht hebben.  We hebben als samenleving met zijn allen miljarden moeten ophoesten om de banken te redden van de ondergang. De vraag naar kleinere en veilige banken is dan ook terecht en het is aan de politiek om dit mogelijk te maken en in te gaan tegen die grote gevestigde financiële machten die te grote risico’s nemen en met het geld van de mensen spelen. Dat betekent een sterkere controle op de eenvoud en transparantie van producten, strengere straffen voor oneerlijke bankiers en een loonplafond voor CEO’s.

Sinds de bankencrisis van 2008 is ons land de belangrijkste aandeelhouder van de Franse bank BNP Paribas. Maar in niets toont BNP Paribas dat ze haar Belgische verankering serieus neemt. Tot nu toe heeft BNP Paribas de Belgen alleen maar geld gekost en veel leed berokkend. Werknemers werden ontslagen, vele kantoren werden gesloten, de kost voor de omzetting van een woonlening verdubbeld, de zichtrekening duurder gemaakt en de spaarrente verlaagd. Dat de regering nu overweegt om de aandelen van BNP Paribas te verkopen, is dan ook een goede zaak. Op die manier kan de staatsschuld dalen.

sp.a wil daarnaast dat de regering werk maakt van een strategische visie rond staatsbank Belfius. Door het beleid van deze regering hebben mensen in ons land al 8 miljard euro aan koopkracht verloren op hun spaargeld. Meer dan ooit hebben we dus nood aan een stabiele staatsbank die de mensen in ons land dient, waar spaargeld iets oplevert en bankverrichtingen goedkoop zijn.

We willen opnieuw een staatsbank die een hoofdzaak maakt van ethisch en duurzaam bankieren in plaats van haar geld te parkeren in belastingparadijzen. Een bank die de verloning van haar topbankiers plafonneert en die spaarders een eerlijk én veilig rendement geeft. En waar lenen en ontlenen, ook aan de gemeenten, de hoofdzaak is.