Onze banken hebben nood aan nieuw socialisme. #wijzorgenervoor

IEDEREEN HEEFT NOOD AAN NIEUW SOCIALISME

Banken voor mensen

#wijzorgenervoor


De kerntaak van een bank is lenen en ontlenen. Dat moet haar focus zijn. Banken moeten een plaats zijn waar spaargeld van mensen veilig is, waar mensen hun spaarcenten met blind vertrouwen aan kunnen toevertrouwen, waar de kost van verrichtingen niet kunstmatig wordt opgeklopt. Tot slot moeten banken de place to be zijn om te investeren in mensen, in de échte economie. 


Tijdens de bankencrisis hebben we allemaal samen gezien tot wat het leidt als je banken niet strikt reguleert. Met zijn allen hebben we toen samen miljarden betaald om ze van de ondergang te redden. Een ondergang die nakende was door roekeloos gedrag van bankiers, die monopoly speelden met het geld van de mensen, en niet met hun eigen geld. 


De vraag naar kleinere en veilige banken is een terechte vraag die sp.a helemaal onderschrijft. Het is dan aan de politiek om de contouren te schetsen van zo’n nieuw bankenlandschap, dat de grote financiële machten onder controle houdt. Dat betekent strikte en strenge regels voor eenvoudige en transparante financiële producten die banken aanbieden, strenge straffen voor oneerlijke bankiers en een loonplafond voor de CEO’s. 


Dat er nog heel wat werk aan de winkel is om het bankenlandschap eerlijk te maken, bewijst de evolutie van de laatste jaren. Terwijl grootbanken hun winst in miljarden opdrijven, worden werknemers structurering na structurering op straat gezet, sluiten bankkantoren bij de vleet en moet u soms al kilometers de baan op om een kantoor van uw bank te vinden. Intussen is de spaarrente verlaagd en de zichtrekening duurder gemaakt.


Bankiers moeten weer beseffen dat ze hun job te danken hebben aan het geld dat de mensen hen toevertrouwen. We moeten de vraag durven te stellen wat de meerwaarde is van grootbanken die beweren alles te doen voor iedereen, maar uiteindelijk vooral voor hun eigen winst gaan. De vraag naar eenvoudige, kleine, transparante en vooral duurzame banken is er. Bij spaarders, kleine ondernemingen en zelfstandigen. 


In het verlengde kunnen grotere banken - die over de landsgrenzen heen actief zijn - grotere bedrijven blijven financieren, maar dan wel met hun risicokapitaal en niet met het spaargeld van de mensen. Om die reden pleit sp.a voor een splitsing tussen verzekeringen en bankieren. Het ene mag niet worden gebruikt om de pot van de andere te vullen. De financiële grootmachten en hun lobby zullen ongetwijfeld opnieuw roepen dat dit slecht zou zijn voor de economie en voor de concurrentie. De miljarden staatsschuld waarmee ze de samenleving opgezadeld hebben, zou hen nochtans nederig moeten maken. 


Tot slot nog dit: sp.a wil werk maken van de enige staatsbank die we nog hebben, Belfius. Belfius kan de gids zijn in het bankenlandschap van de toekomst. Een staatsbank die de mensen dient, waar spaargeld oplevert en verrichtingen goedkoop zijn. Die van lenen aan gemeenten en overheden haar corebusiness maakt. Die de lonen van topbankiers plafonneert en die van ethisch en duurzaam bankieren haar handelsmerk maakt. De Belgische overheid - de hoofdaandeelhouder van Belfius - kan die weg plaveien en het kader scheppen om dat mogelijk te maken. 


Onze banken hebben nood aan nieuw socialisme. #wijzorgenervoor