Standpunt: sp.a garandeert een goede, betaalbare gezondheidszorg voor iedereen.

sp.a garandeert een goede, betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. Een sterke publieke gezondheidszorg die uitsluiting voorkomt en die iedereen - zonder onderscheid - een gezond leven garandeert. Private verzekeringen kunnen dat niet. Ze ondergraven de toegang en betaalbaarheid van onze zorg. Kijk maar naar de VS of Groot-Brittannië waar goede zorg enkel is weggelegd voor wie genoeg geld heeft. 

sp.a wil onze gezondheidszorg versterken en stelt daarom voor:

  • om tandzorg, brilglazen en hoorapparaten, psychologische zorg en patiëntenvervoer beter terug te betalen. En ook de prijs van geneesmiddelen en implantaten (heup, knie, …) te verlagen
  • om iedereen enkel nog het remgeld (stuk dat de patiënt zelf betaalt) te laten betalen bij de dokter. Gedaan dus met geld voorschieten, kleefbriefjes plakken en daarna dat geld terugkrijgen van de mutualiteit.  De zorgverstrekker rekent zijn ereloon rechtstreeks af met uw mutualiteit. Zo maken we de (financiële) drempel tot de eerstelijnshulp (huisarts) we zo laag mogelijk
  • voor kinderen en jongeren gaan we nog een stapje verder. Zij kunnen kosteloos naar de huisarts. Zo nemen we financiële drempels weg en krijg elk kind de zorg waar het recht op heeft. 
  • om supplementen af te schaffen in de ziekenhuizen
  • dat artsen en ziekenhuizen beter samenwerken en ziekenhuizen zich specialiseren. Dat maakt  dat patiënten een betere en betaalbare zorg krijgen. Voor een ernstig gezondheidsprobleem wordt u het best behandeld in een gespecialiseerd ziekenhuis, daar krijgt u zorg van wereldklasse. Want specialisatie zorgt voor expertise, en betere samenwerking doet de factuur dalen.