IEDEREEN HEEFT NOOD AAN NIEUW SOCIALISME

Uw gezondheid mag geen kwestie van geld zijn 

#wijzorgenervoor


Een bezoek aan de dokter uitstellen wanneer je ziek bent? Hevige tandpijn liever verbijten in de hoop dat het over gaat? Een operatie uitstellen, terwijl je maar op de sukkel blijft met dat been? Vandaag stelt maar liefst 1 op 8 Belgen zorg uit om financiële redenen. 

Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft zelfs 1 op 4 gezinnen in ons land het moeilijk om zelfs maar ‘eenvoudige’ zorgkosten in het gezinsbudget te passen. De cijfers zijn onrustwekkend - en niets minder dan beschamend - voor een welvarende regio als de onze.

Uw gezondheid mag geen kwestie van geld zijn

De voorbije jaren heeft deze regering en meer bepaald minister van Volksgezondheid ervoor gekozen om zorg aanzienlijk duurder te maken. Dokters, kinesisten, tandartsen, zorgverstrekkers en ziekenhuizen: zowat allemaal trokken ze hun tarieven op omdat deze regering blijft besparen. 

Geneesmiddelen werden aanzienlijk duurder en wijkgezondheidscentra - toegankelijk en laagdrempelig - worden dan weer afgebouwd. De tendens dat je maar zelf voor je zorg moet instaan kan niet voor sp.a. 

Goeie zorg mag niet afhangen van je portefeuille. Zorg is een basisrecht, geen luxeproduct. Nieuwe tijden vragen daarom om nieuwe zekerheden. Nieuwe tijden vragen om zorgzekerheid

Zorg in onze samenleving is een kwestie van keuzes maken. Onze concrete voorstellen zijn niet alleen onmiddellijk toepasbaar, maar ook betaalbaar. 


  1. Kinderen en jongeren tot 18 jaar betalen niet bij de dokter. Zorgzekerheid voor alle kinderen, zonder onderscheid. 
  2. Betere terugbetaling van brillen, lenzen en ook hoorapparaten. Want horen, zien en lachen mag geen luxe zijn. 
  3. De prijs van geneesmiddelen en implantaten (heup, …) moet weer omlaag. De juiste medicatie of ingreep mag geen kwestie van geld zijn. 
  4. Een verbod op ereloonsupplementen in het ziekenhuis. Zo vermijden we dat prijzen onnodig opgedreven worden. 
  5. Bij de dokter betaalt iedereen enkel het remgeld, weg met kleefbriefjes en terugbetaling achteraf. Zo maken we de drempel om naar de dokter te gaan zo laag mogelijk.
  6. De maximumfactuur in de gezondheidszorg versterken we voor de lage inkomens. 
  7. Ziekenhuizen werken veel meer en veel beter samen én specialiseren zich. Specialisatie zorg voor expertise, en betere samenwerking doet de factuur dalen.


Uw gezondheid heeft nood aan nieuw socialisme. #wijzorgenervoor