We hebben ze allemaal gelezen en gehoord: de verhalen van ouders die ten einde raad zijn omdat hun kind al jaren wacht op de gepaste hulp. Talloze begeleiders, hulpverstrekkers en verzorgers schreeuwen hun wanhoop uit omdat ze vele handen tekort komen om die kinderen de zorg te geven die ze verdienen. Het is duidelijk: Vlaanderen beleeft een zorgcrisis. Wij vinden het niet normaal dat een overheid bespaart op kinderen in nood. Daarom grijpen we in en investeren we volop in de jeugdhulp.


  1. Meer dan 5000 kinderen wachten op de juiste zorg. Wij maken komaf met de wachtlijsten in de jeugdhulp door er volop in te investeren. Elke kind/jongeren moet snel kunnen rekenen op de jeugdhulp die hij/zij nodig heeft. En ja dat is betaalbaar, politiek is een kwestie van keuzes. 
  2. Geen enkel kind in nood mag overnachten in een politiecel
  3. Een hardere en kordate aanpak van tienerpooiers die minderjarigen meisjes uitbuiten. Om het fenomeen de kop in te drukken, trekken we de strafmaat voor pooierschap op tot 20 jaar gevangenisstraf. 


Hieronder vind je onze uitgebreide voorstellen  - bel of mail gerust als je vragen hebt.

JEUGDHULP


Zekerheid dat je kinderen in nood de juiste zorg biedt

HET.KAN.WEL. #NieuweStrijd


Vandaag beleeft Vlaanderen een crisis in de jeugdhulp . Meer dan 5000 kinderen en jongeren wachten op zorg. Wie een plaats in een instelling nodig heeft, wacht gemiddeld een half jaar. Wie recht heeft op een persoonlijk assistentiebudget wacht gemiddeld vier jaar. Wie ten slotte langsgaat bij een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg voor een gesprek met de psycholoog wordt gevraagd om maar liefst vier maanden later nog eens terug te keren. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 11 loopt dat zelfs op tot 200 dagen, bijna 7 maanden.


Hulpverleners en voorzieningen in de jeugdhulp leveren werk van onschatbare waarde, maar zij komen vele handen tekort. Lange wachtlijsten kunnen ernstige gevolgen hebben. Niet alleen voor kinderen, maar zeker ook voor hun ouders en hun omgeving. Problemen stapelen zich vaak op, waardoor zij onnodig in crisissituaties terecht komen. Getuigenissen en aangrijpende verhalen verzamelen we op www.uwzorgzekerheid.be. Ook de zorgcontinuïteit is een probleem van formaat. De volwassen leeftijd mag nooit een reden zijn om de hulpverlening van een jongere stop te zetten. Er moet werk gemaakt van een vlotte overgang van jeugdhulpverlening naar volwassenzorg.


Jeugdhulpverleners zelf trekken ook aan de alarmbel omdat ze met veel te weinig zijn. Terwijl zij niet weten waar eerst lopen, worden problemen zelfs niet meer gemeld omdat de administratieve last enorm is, of de hulp ongepast is. En wanneer jongeren dan na een lange wachttijd toch in aanmerking komen, krijgen ze die niet meer omdat ze ondertussen volwassen zijn. Het is de wereld op zijn kop. 


Tot slot willen we tienerpooiers in Vlaanderen hard aanpakken. Minderjarigen  vallen ten prooi aan jonge mannen die hen schaamteloos keer op keer seksueel uitbuiten. Vandaag moeten rechters zwaar getraumatiseerde kinderen toewijzen aan privépersonen en aan vrijwilligers omdat de overheid niet thuis geeft. Tienerpooiers moeten veel zwaarder gestraft worden, en de overheid moet garant staan voor de zorg voor die slachtoffers . 


Daarom maken wij van zorgzekerheid voor elk kind een breekpunt. Een kind dat nood heeft aan zorg, moet die zorg meteen krijgen. En dat beitelen we in de grondwet, zodat het een afdwingbaar recht is voor iedereen 


Politiek is een kwestie van keuzes. Keuzes over wat je met de beschikbare middelen doet. Als de jeugdhulp in Vlaanderen vandaag zwaar te kort schiet, is onze keuze zonneklaar. Op kinderen in nood bespaar je niet. Nooit! 


Zekerheid dat je kinderen in nood de juiste zorg biedt

HET.KAN.WEL. #NieuweStrijd