Administratieve overlast is een ergernis voor veel bedrijfsleiders. De papiermolen is zelfs de grootste rem op ondernemen. Een rapport van het Planbureau stelt dat de administratieve last bedrijven in totaal 7 miljard euro kost. Tel dat bij de 10 miljard die de files aan de Belgische bedrijven kosten en je ziet waar de echte overheidsdruk op ondernemen zit. Voor kleinere kmo’s werkt dat verstikkend. Wij vinden dat niet normaal en daarom grijpen wij in. Om onze kmo’s en ook andere beroepscategorieën weer zekerheid te geven. De zekerheid dat ze zich kunnen concentreren op wat écht telt. 

  1. een vooraf ingevulde belastingbrief van de fiscus voor onze kmo’s en onze bedrijven, zodat ze niet telkens weer hetzelfde moeten invullen. Als ze akkoord gaan met het voorstel van de fiscus, is de belastingaangifte definitief. Controle kan dan op grote spelers en grote bedragen om fraude te ontmaskeren
  2. we gaan voor een radicale administratieve vereenvoudiging voor heel de samenleving. Niet alleen voor wie onderneemt. Ook in onze zorg en ons onderwijs: een papier-limiet van maximaal 15% van de werktijd. 
  3. we maken van die 15% papier-limiet een afdwingbare norm in de wet. Zo kunnen ondernemers, maar ook zorgkundigen en verplegers, directeurs en leerkrachten zich concentreren op wat écht telt en wat ze het liefste doen.


Hieronder vind je onze uitgebreide voorstellen  - bel of mail gerust als je vragen hebt.

ADMINISTRATIE(OVER)LAST


Zekerheid op minder papier en administratie en meer tijd om écht te ondernemen 

HET.KAN.WEL. #NieuweStrijd

Sinds 2014 is de papiermolen met geen sikkepit afgenomen, integendeel. Cijfers van Unizo geven aan dat ondernemers gemiddeld 15,7 uur per week aan administratie besteden. Philippe Lambrecht, topman van het VBO, zegt waar het op staat: “Bedrijfsleiders moeten hun tijd kunnen gebruiken om te ondernemen, niet voor papierwerk. Meer eenvoud, is een win-win voor iedereen.”

Die win-win geldt niet alleen voor onze kmo’s en bedrijven, maar voor heel onze samenleving. In de zorg spurten verplegers en andere zorgverstrekkers van hot naar her om formulieren te verzamelen in plaats van zich te kunnen toe te leggen op wat hun core-business is en waar ze voor zijn opgeleid: zorg dragen voor wie zorg nodig heeft. 

In Vlaanderen zijn er geen cijfers, maar in Nederland spenderen thuisverplegers maar liefst 13 uur per week - dat is 35 procent van hun werktijd - aan hun administratie. Voor ander zorgpersoneel loopt dat al snel op tot 10 uur per week. Bij ons zal dat niet minder zijn, helaas. Ook schooldirecteurs en leerkrachten moeten te veel tijd besteden aan het invullen van papieren en trokken de voorbije jaren al verschillende keren aan de alarmbel. Ze verliezen tijd die ze nuttiger kunnen besteden aan het onderwijzen van onze kinderen en jongeren.

Ook Vlaanderen zet op verschillende beleidsdomeinen waar ze voor bevoegd is - onderwijs en zorg - te weinig stappen vooruit. Daarom is het vandaag - in deze digitale tijden waarin alles zo veel sneller, eenvoudiger en efficiënter kan - meer dan ooit tijd voor een papier-limiet. Een papier-limiet van maximaal 15% van de werktijd. Een duidelijke en afdwingbare norm die elke overheid zichzelf oplegt om van haar een échte partner ten dienste van de mensen te maken in plaats van een obstakel. 

Want waarom moeten scholen telkens weer dezelfde attesten voorleggen en insturen om een dossier rechtsgeldig te maken? Waarom moet een zorgkundige in een instelling zich bezighouden met het opnemen en het noteren van de koelkast-temperatuur in de leefruimte? Waarom krijgen onze kmo’s en bedrijven niet een vooraf ingevulde belastingaangifte van de fiscus in plaats van elk jaar opnieuw dezelfde gegevens te moeten invullen? Als de ondernemer akkoord is en betaalt, is de belastingaangifte definitief afgehandeld en klaar is Kees. Zo maken we van de fiscus een échte dienstverlener voor onze kmo’s en zelfstandigen. Controles kunnen dan helemaal gericht worden op de grote spelers en de grote bedragen om fraude te ontmaskeren.

Administratieve vereenvoudiging, het is geen hot topic in de krant. Maar wij zijn ervan overtuigd dat een papier-limiet van 15% in onze zorg, ons onderwijs, én onze economie wel iets is waar je mensen niet alleen mee vooruit helpt, maar ook gewoon héél gelukkig mee maakt. Omdat mensen zich dan kunnen concentreren op wat ze het liefste doen, vaak met hart en ziel. Voor een leerkracht is dat lesgeven, voor een verpleegkundige is dat verzorgen, en voor een ondernemer is dat ondernemen.


Zekerheid op minder papier en administratie en meer tijd om écht te ondernemen 

HET.KAN.WEL. #NieuweStrijd