Ook zelfstandigen, freelancers en kmo’s hebben nood aan nieuw socialisme

Nieuwe tijden vragen om nieuwe zekerheden. Voor zelfstandigen en freelancers is dat niet anders. Ook zij hebben vandaag nood aan nieuwe bescherming, een keer ze de stap gezet hebben. 

Want waarom moet een bakker, die heel zijn leven heeft gewerkt, op het einde van de rit rondkomen met een schamel pensioen? Waarom moet de loodgieter telkens opnieuw dezelfde papieren invullen, waardoor hij kostbare tijd verliest, tijd om te ondernemen? 

Waarom is een jonge gast die wat bijverdient met Deliveroo minder goed verzekerd dan de auto waartegen hij botst met zijn fiets? Waarom ziet de jonge creatieve freelancer geen eurocent als ze eens twee dagen ziek is? En last but not least: waarom betaalt de kruidenier om de hoek een pak meer belastingen dan de multinational in Brussel? 

Al die waarom-vragen zijn niet meer van deze tijd. Het is tijd om in te grijpen. Om zelfstandigen en (nieuwe) freelancers te geven waar ze recht op hebben. Ook zij hebben in deze nieuwe tijden nood aan nieuw socialisme. Nieuw socialisme dat ook voor hen concrete oplossingen brengt voor meer bescherming en meer zekerheid. Zodat ze zich voluit kunnen toeleggen op hun droom: voluit ondernemen.


Hieronder leest u onze concrete voorstellen:

  1. Na 42 jaar werken hebben ook zelfstandigen en freelancers recht op een minimumpensioen van 1.500 euro. We maken komaf met het achterhaalde pensioen-onderscheid tussen verschillende beroepscategorieën.
  2. De papiermolen is de grootste rem op ondernemen. Het kost de samenleving bovendien miljarden. Voor wie en voor wat? We zorgen voor een vooraf ingevulde belastingaangifte - al dan niet voor akkoord te ondertekenen - en een papierlimiet van maximaal 15% van de werktijd.
  3. Wie als jonge gast wat bijverdient door warme maaltijden te bezorgen, of een jonge creatieveling die websites ontwerpt in zijn vrije tijd, heeft recht op evenveel bescherming als een gewone werknemer. Elk gewerkt uur telt, wat je ook doet. Niet alleen voor een volwaardig pensioen, maar ook als je een tijdje ziek bent, zwangerschapsverlof opneemt of voor een zieke naaste wil zorgen. 
  4. Met ons kruidenierspact zorgen we ervoor dat multinationals eerlijk hun belastingen betalen. Want het kan niet langer dat zelfstandigen veel te veel belastingen betalen omdat multinationals dat niet of veel te weinig doen. Als multinationals eerlijk bijdragen ontstaat een ruimte van 1,280 miljard. Dat laat ons toe de belastingen van de meeste ondernemenden te verlagen. 
  5. Wie durft te ondernemen, ziet op het einde van de rit vaak te veel in rook opgaan wanneer bijvoorbeeld de kinderen aan zet zijn. Daarom stellen wij voor dat ook kinderen van zelfstandigen en ondernemenden tot 250.000 euro onbelast kunnen erven van hun ouders.
  6. Ook zelfstandigen hebben recht op een volwaardig loon voor volwaardige zorg. Wanneer ze de zorg van hun zieke partner - of een ziek kind - op zich nemen, kan het niet langer dat ze in de problemen komen omdat ze dan noodgedwongen minder tijd hebben voor hun zaak. In plaats van allerhande (ontoereikende) premies voor mantelzorg uit te reiken - zorgen we voor een volwaardig loon voor mantelzorgers. Ook als dat zelfstandigen zijn. Zij bewijzen de samenleving immers een enorme dienst.
  7. Voor overheidsopdrachten (in de bouw, transport of elders) beschermen we onze ondernemenden - die hier voor jobs zorgen - voluit. Het kan niet langer dat (vaak buitenlandse) bedrijven die aan sociale dumping doen overheidsopdrachten binnenhalen. Wie zijn of haar werknemers een hongerloon uitbetaalt en zo onze kmo’s uit de markt prijst, moeten gestraft worden in plaats van aangemoedigd. 


Ook onze zelfstandigen, freelancers en kmo’s hebben nood aan nieuw socialisme. #wijzorgenervoor